Potilas valitkoon itse lääkärinsä

Juhon mielipidekirjoitus Hesarissa

Valinnanvapauskokeilusta saatiin hyviä tuloksia.

Perusterveydenhuollon saatavuus on suomalaisen terveysjärjestelmän suuri ongelma.

Perusterveydenhuollon saatavuus on suomalaisen terveysjärjestelmän suuri ongelma. KUVA: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA2:00

MIELIPIDEOSASTOLLA on käyty vilkasta keskustelua yleislääkäripalveluiden järjestämisestä. Tässä keskustelussa on hämmästyttävän tehokkaasti unohdettu muutaman vuoden takainen valinnanvapauskokeilu. Siinä tutkittiin, miten Suomeen sopisi muissa länsimaissa oleva käytäntö, jossa potilas saa itse valita lääkärinsä.

Olimme mukana niin Hämeenlinnan kuin Päijät-Hämeenkin kokeiluissa. Tuotimme lääkäripalveluiden lisäksi niin sairaan- kuin terveydenhoitajan palvelua, Hämeenlinnassa lisäksi psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjauksen palveluita. Hoidon jatkuvuus oli paremmalla tasolla kuin terveyskeskuksissa, joissa lääkärit vaihtuivat tiuhaan. Toistuvaa palveluntuottajan vaihtamista oli hyvin vähän.

Ihmiset osallistuivat aktiivisesti omaan päätöksentekoonsa ja pohtivat perusteellisesti valintojaan. Meille maksettiin sama korvaus, jonka kaupunki tai maakunta maksoi omista palveluistaan. Tämä olisi siis kustannusneutraali toimintatapa.

Ja ennen kaikkea, hoitosuhde syntyi potilaan aloitteesta. Se on hoitosuhteelle paljon rakentavampi lähtökohta kuin nykyinen tilanne, jossa kunta päättää kenen lääkärin vastaanotolla tulee käydä.

Valinnanvapaus ratkaisisi hyvin tehokkaasti esiin tuodut huolenaiheet. Palveluiden saatavuus ja jatkuvuus paranisivat ja kustannukset pysyisivät ennallaan. Mikä parasta, oman kokemuksemme mukaan myös potilastyytyväisyys parani.

Juho Nummenmaa

lääketieteen tohtori

yleislääketieteen erikoislääkäri

Lammin lääkäriasema oy